Αξίζει τον κόπο μιας δεύτερης ακρόασης η πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του καθηγητή Γιάννη Μηλιού, που δεν την λες και απολογιστική, αλλά σίγουρα είναι αποσαφηνιστική μια και αποδίδει κομμάτια του παζλ που συντέλεσαν τόσο στην οριστική μετάλλαξη του Σύριζα στο κυβερνητικό σχήμα που γνωρίζουμε, όσο και σε δραματικούς σταθμούς αυτής της ξέφρενης πορείας.
Η μεγαλύτερη όμως είδηση, η πιο δραματική που αναφέρεται ευθαρσώς αφορά ακριβώς στην αναρρίχηση του σύριζα στην κυβέρνηση και στο βαρύ του πυροβολικό, το πρόγραμμα της Θεσσαλονικης. (στο 11΄22΄΄), όπου για πρώτη φορά, δημόσια και ευκρινέστατα ο Γ. Μηλιός αποποιείται της πατρότητας του προγράμματος που πάντα του αποδίδονταν. Με έκφραση λακωνική και λόγο ακαδημαϊκά λιτό (άλλωστε το λέει πάνω από μια φορά, ότι ο ίδιος θεωρεί εαυτόν ακαδημαϊκό, κι όχι πολιτικό).
Μας αφηγείται λοιπόν ο καθηγητής Μηλιός με την σημασία της πρωτογενούς πηγής, που είδε και έζησε δηλαδή τα γεγονότα, την πιο δραματική περίοδο της αρχής του τέλους του ονείρου που ο ελληνικός λαός πίστεψε και ψήφισε με μιαν καταπληκτική αμεσότητα.
Η ξέφρενη πορεία της μετάλλαξης του Σύριζα λοιπόν σύμφωνα με τον Μηλιό ξεκίνησε ήδη το 13, ενώ στα μέσα του 14 διαφαινόταν ότι είχε περάσει σε σημείο μη επιστροφής που απομάκρυνε τον Σύριζα από τις αρχές του, με φρατριασμό, αυτονόμηση του γραφείου του προέδρου ενώ η μάχη χάθηκε οριστικά με ήτττα του κινήματος αλλά και εσωκομματικά λίγο πριν την εκλογική νίκη μια και επικράτησε η άποψη της ηγετικής ομάδας ή τμήματος αυτής που πρέσβευε την ιδεοληψία της κατάκτησης της κυβέρνησης με κάθε τρόπο.με αφοπλιστικό τρόπο δηλώνει ότι όταν μιλάει για το πρόγραμμα του Σύριζα, αναγνωρίζει ως γνήσιο εκείνο των διπλών εκλογών του 12,και συνεχίζει με ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ: " Θα σας πω για το προγραμμα της θεσσαλονίκης ότι ήρθε από κάπου έτοιμο, στα ξαφνικά, διανέμήθηκε από το γραφείο του προέδρου......ορισμένα πράγματα δικά μας ενσωματώθηκαν, αλλά δεν ήταν πειστικό μια και υποσχόταν όλα σε όλους....Βασιζόταν σε μια παλαιοκομματική λογική και στην ιδεοληψία της αναπτυξης που για να μην είναι ομόηχο με το σλόγκαν της ΝΔ, βαφτίστηκε παραγωγική ανασυγκρότηση,που όμως βασίζεται στο κάλπικο δόγμα ότι οι ανάγκες του κεφαλαίου για κέρδος και των δυνάμεων της εργασίας για επιβίωση έχουν κοινό τοπο"...
Μάλιστα δίνει στυγνά τους Δραγασάκη και Σταθάκη με τον πρώτο απόλυτο εκφραστή αυτής της ιδεοληψίας.Ως παράδειγμα για την ΄ελλειψη αξιοπιστίας του προγράμματος αναφέρει φορολογικό [που όντως δούλεψε η ομάδα οικονομικών] που είχε περιθωριοποιηθεί ή μάλλον εξαφανιστεί. Αυτήν την παραδοχή, προσωπικά δεν θυμάμαι να την έχω ξανακούσει ΠΟΤΕ
Βέβαια ο ίδιος θεώρησε ηθικότερο να εκφράσει τις επιφυλάξεις του στα όργανα τον Ιούνη του 14, και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μετάλλαξης από την έννοια της αναδιανομής στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα Δραγασάκης και σταθάκης με σταθερά βήματα προχωρούσαν παραπέρα δηλωνοντας π.χ, ότι δεν θα θιγούν οι εφοπλιστές ή ότι οι εταίροι θα έχουν ένα αξιοπιστο συνομιλητή, δηλώσεις και κινήσεις που σαφώς δεν νομιμοποιούνταν από αντιστοιχες αποφάσεις της ΚΕ.
Παρά ταύτα το προγραμμα της Θεσσαλονικής εγκρίθηκε και με αυτό ως δούρειο ίππο φθάσαμε στη νίκη των εκλογών και τη δημιούργία της κυβέρνησης. και τώρα μπαίνουν στην μέση οι ημερομηνίες αμείλικτες στοιβαρές και ισοπεδωτικές.
Αλλά οι βόμβες δεν τελειώνουν εδώ και συνεχίζει την αφήγηση του για την θυελλώδη (και παρασκηνιακή) κατάσταση των πρώτων ημερών της κυβέρνησης που σήματοδότησαν και την πορεία της δικής του εμπειρίας. Στην αποστροφή του λόγου του για το πρώτο εμφανές ολίσθημα της κυβέρνησης Σύριζα, αυτό της δήλωσης Βαρουφάκη περί αποδοχής του 70 % του μνημονίου, που άφησε σύξυλο το μισό πανελληνιο λέει φυσικά ότι τον "φέρανε" γιατί αυτός μπορούσε να το δηλώσει, ενώ δραγάσακης, σταθάκης &CO, αν έκαναν τέτοια παραδοχή δεν έπαιρναν σε εκλογές ουτε 3%. Για την συμφωνία της 20ης φλεβάρη, αυτής της οποίας το κείμενο δεν έφθασε ποτέ στη βουλή, με την οποία αποδεχόταν η κυβέρνηση τόσο τα 2 προηγούμενα μνημόνια, την προώθηση 3ου αλλά και την αποδοχή της βιωσιμότητας του χρέους είναι πολύ εύγλωττος. στη σχετική ερώτηση, απαντάει ότι σαφώς το κείμενο της συμφωνίας ο ίδιος το διάβασε στις 17/02/ 2015, δηλαδή 3 μέρες νωριτερα, ως υπεύθυνος της επιτροπής οικονομικών και βγηκε στα κάγκελα γιατί η συμφωνία αυτή αποτελούσε μνημόνιο και μάλιστα αναφερόμενος στις δηλώσεις Βαρουφάκη λέει "ή δεν κατάλαβε τι έκανε ή ψεύδεται συνειδητά". μάλιστα αναφέρει και ότι την επομένη της ανάγνωσης ματαίωσε με δικαιολογία ασθένεια την συμμετοχή του σε πολιτική εκπομπή της πρωινής ζώνης και δεν ξαναβγήκε να μιλήσει στα ΜΜε εκ μέρους του Σύριζα....Βέβαια είναι απορίας άξιο πως οι υπουργοί δεν ηξεραν δεν ρώταγαν δεν μάθαιναν....
Πάντως ο μηλιός βγήκε όντως στο ξέφωτο και εξέφρασε δημόσια την αντίρρηση του με ένα κείμενο μαζί με τον λαπατσιώραhttp://www.newsbomb.gr/…/o-milios-apodomei-ti-symfonia-varo…, τόσο σκληρό και δημιουρ΄γωντας τέτοια αίσθηση που την επομένη αναγκάσθηκε να δηλώσει ότι είναι περισσότερο σύριζα από ποτέ.http://www.newsbomb.gr/…/milios-eimai-perissotero-syriza-ap…
Η δραματικότητα των στιγμών θεωρώ πως κορυφώνεται στις διεργασίες της ΚΕ 28.02- 01.03. τότε που εκλέγεται γραμματέας ο κορωνάκης η πολιτική γραμματεία αλλάζει ο μηλιός βρίσκεται εκτός, τα μέλη της λιγοστεύουν και φυσικά δεν είναι πλέον και επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών στην οποία αντικαθίσταται από τον Αλέκο Καλύβη http://www.huffingtonpost.gr/…/politiki-paraitisi-miliou_n_…. Παρά ταύτα με ακαδημαϊκή ευγένεια, ο μηλιός που δεν μιλάει ου΄τε για αποπομπή, ούτε για παραίτηση, με πολύ αξιοπρεπεια αποχαιρετά την επιτροπή με ένα τουτ:
Γιάννης Μηλιός @john_milios
Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνη για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη.
8:42 PM - 18 Mar 2015
και φυσικά παρεμβαίνει ξανά για την ολέθρια τακτική της διαπραγμάτευσης που δεν δειλίάζει να την χαρακτηρισει φύλλο συκής
Τα υπόλοιπα των συμπερασμάτων έπονται για τους μεταμεσονύκτιους στοχασμούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου